UX en UI Design

Wat is het verschil tussen UX en UI? Sterker nog, wat zijn UX en UI? In dit bericht leggen we het je uit.

Wat is UX Design?

User Experience Design, afgekort als UX Design, legt de nadruk op de gebruikerservaring. Het is niet alleen relevant voor websites en apps, maar ook voor diverse apparaten, zoals smartphones. Deze aanpak is cruciaal tijdens zowel de ontwikkeling als na de lancering van een product, om voortdurend te kunnen blijven optimaliseren en de totale user experience te verbeteren.

UX Design concentreert zich hoofdzakelijk op het gebruiksgemak, het ontwerp van de structuur van een website, app of apparaat, en hoe het waarde toevoegt voor de gebruiker. Na de oplevering van het prototype zorgt de UX Designer voor het uitvoeren van tests om feedback van gebruikers te verzamelen.

De rol van een UX Designer is dus eigenlijk meer gericht op het uitvoeren van onderzoek en het verzamelen van gebruikersfeedback. 

Wat is UI Design?

UI Design staat voor User Interface Design en draait om het uiterlijk en de visuele presentatie van een website, app of apparaat. Een UI Designer is verantwoordelijk voor het digitale grafische ontwerp, inclusief kleuren, leesbaarheid van tekst, vormen, afbeeldingen, animaties en merkidentiteit.

Het concrete verschil tussen UX Design en UI Design?

UX Design richt zich op het optimaliseren van de functionaliteit en het plannen van de customer journey, terwijl UI Design zich meer bezighoudt met de emotionele impact van het product, met name de esthetiek en branding.

Waarom zijn UX Design en UI Design zo belangrijk?

Zonder een UX Designer/Researcher en UI Designer ontbreekt een essentieel aspect: het valideren van de behoeften en wensen van de eindgebruiker. Deze professionals weten hoe ze gebruikerstests moeten opzetten en welke vragen belangrijk zijn voor het valideren van het product. Daarnaast hebben ze de nodige kennis om efficiënte functies en structuren te ontwerpen.

UI Designers hebben expertise in kleurenpsychologie, ruimtelijk gebruik en kunnen ideeën omzetten in aantrekkelijk design. Zonder deze disciplines is de kans groot dat een product niet goed verkoopt of wordt gebruikt, omdat er onvoldoende aandacht is besteed aan de eindgebruiker of aan psychologisch effectieve elementen.